Az XML Generátor Easy szoftver

3 egyszerű lépés és máris feltöltheti Internetre az XML adatbázisát!

 

Az XML Generator Easy program főbb jellemzői:

Windows (XP, Vista, 7) felületen fut, kezelése hasonlít sok más ismert programhoz.

Tartalmaz egy beépített egyszerű szövegszerkesztő programot (SzövegMester) is, ami önállóan is futtatható illetve ebbe jelentéseket készít a program (pl. hibalista).

A katalógus funkció kibővítve a könyvtári nyilvántartást is segíti. Rögzíthető a könyvek kiadványok helye, kölcsönző személy neve valamint a lejárat ideje is. Az XML exportálást nem befolyásolja a könyvtári adatok használata, azok nem kerülnek exportálásra.

A programba épített leltár és irattár funkció segít naprakészen tartani a szervezetnél található eszközöket, iratokat. Felvitele, kezelése hasonló a többi táblázathoz. Az adatok között kereshet, rendezheti, szerkesztheti, exportálhatja vesszővel tagolt szövegfájlba, amit további programokkal kezelhet, nyomtathat. Pl. táblázatkezelő szoftverekkel.

XML = Kiterjesztett Jelölőnyelv (Extensible Markup Language).

 • adatok tárolása (adatbázis funkció) egyszerű szöveges állományokkal
 • az XML dokumentumok fastruktúrája bármely csoportosított adat tárolását lehetővé teszi
 • egyedi dokumentum-típus definíció hozható létre

A program 10 adattáblát kezel:

 • események
 • gyakorlatok
 • hírek
 • katalógus - könyvtár
 • pályázatok
 • referensek
 • szakértők
 • szervezetek
 • leltár
 • irattár

ezek közül az első nyolcat automatikusan exportálni tudja xml formátumba.

Xml exportálás előtt a formátumot több ponton beállíthatja.

Az xml fájl kódolása lehet Közép-Európai latin-2 vagy UTF-8. Az UTF egy univerzális kód, ami tartalmazza az összes “különleges” karaktert, köztük a magyar ékezetes betűket is. A latin-2 is alkalmas erre, de aki nem használja ezt a karakterkészletet, annak nem jelenik megfelelően az ékezetes betűk. Sokszor tapasztalhatta mindenki az eltérő karakterkódolások miatti olvashatatlan szöveget pl. email üzenetekben vagy különböző weblapokon.

Ezeket a problémákat a programba épített átkódoló program kezeli.

A táblázatokat szerkesztheti, importálhat adatokat MS-Excel© programból.

A programba a táblázatkezelő programokhoz hasonlóan vihet fel új adatokat. Törölhet sorokat, vagy akár az egész táblázatot is. Az MS-Excel© programból adatokat vehet át, így a táblázatkezelőben megszerkesztett adatait is exportálhatja a táblázat többi soraival együtt xml formátumban az Internetre.

Az adatokat rendezheti, kereséseket hajthat végre az állományban.

A táblázat adatai között kereshet szótöredékre vagy egész szóra a kiválasztott oszlopban. A program maximum 3 szempont szerint csökkenő és /vagy emelkedő sorrendbe tudja rendezni a táblázat adatait.

A kész xml fájlokat ellenőrizheti tartalmilag és formailag.

A program kétféle ellenőrzési funkcióval rendelkezik: Ellenőrzi, az adatok beírásakor, hogy csak olyan formátum legyen beírható, amelyet a séma definíció elvár. (pl. dátum formátuma: ÉÉÉÉ-HH-NN). Ellenőrzi az importáláskor átvett adatok megfelelnek-e az elvárt formátumnak, erről hibalistát/eredmény listát jelenít meg a beépített szövegszerkesztő segítségével.

Az elkészült XML adatbázisok feltöltés előtt tesztelhetők: a program elindítja az Internet böngészőt, amelyben hibátlan adatbázis esetén megjelennek a táblázat adatai. Hiba esetén a hibaüzenet ad felvilágosítást a szükséges teendőkről. A program beállításai lehetővé teszik, hogy az ellenőrzések, az esetleges hibalistákban szereplő hibák kijavítása után működő, kifogástalan ékezetes betűket és jeleket tartalmazó adatbázisokat lehessen feltölteni a szerverre.

Az xml fájlokat a program segítségével néhány gombnyomással feltöltheti az Internet tárhelyére.

Az ellenőrzött táblázatból létrehozott és tesztelt xml fájlt a program segítségével feltöltheti az Internet kiszolgáló szerverre.

A táblázat adatait exportálhatja, az adatokról biztonsági másolatot készíthet néhány kattintással.

A táblázat adatait exportálhatja vesszővel tagolt szövegfájlba, amit további programokkal kezelhet, nyomtathat. pl. táblázatkezelő szoftverekkel: levelezési (email, postai küldemény) listákat készíthet, listákat nyomtathat az alaptáblázatból exportált adatokból.

Az adatbázist tömörítheti, biztonsági másolatot készíthet véletlen törlés, vírusfertőzés, géphiba, stb. esetére. A biztonsági mentésből bármikor visszaállíthatja az adatokat a mentéskori állapotnak megfelelően. Néhány másodperc alatt elvégezhető.

Reméljük, munkánk hasznára lesz!

Üdvözlettel: A TEAM Glöckner fejlesztői